turing testini yapay zeka geçebildi mi?
alan turing neden bir test hazırlamak istedi sizce? birçoğunuz ikinci dünya savaşında almanların geliştirmiş olduğu enigma şifreleme sistemini duymuşsunuzdur. bu şifrelemeleri çözmek için ingiliz dehamız alan turing gordon welchman ile beraber bombe isimli bir makina tasarladılar. bu makina ile enigmayı alt etmeyi başararak almanların gizli bilgilerine erişebildiler. bilim ne güzel değil mi... heyecan verici bir işe imza atarak savaşın gidişatını değiştiriyorsun. kendileri ile gurur duymalılar.
yalnız turing makinaların yükselişini öngördü ve mesajların bir insana mı ait yoksa makinaya mı ait olduğunu çözmek için 1950'lerin başında bir test hazırladı. 5 dklık süren bu test karşı tarafın verdiği cevaplara göre makina mı insan mı olduğunu tespit ediyordu. yıllarca kullanılan bu testi hiçbir yapay zeka modeli geçmeyi başaramadı. ama herkes bir gün o günün geleceğini biliyordu. eğer bir yere bir engel koyarsanız o engeli geçmek için çokça çaba sarfedenler olacaktır. o yapay zeka modelini geliştirip turing testini geçmeyi başarmak için yıllarca çalışan mühendisler oldu. 2014 yılına kadar bir başarı elde edilemedi. 2014 yılında ise rus arkadaşımız vilademir veslov ve kankisi eugene demechenkonun geliştirdikleri eugene goostman isimli yazılım turing testini geçmeyi başardı. turing testini geçmek için juri üyelerinin %30'unu ikna etmesi gerekiyor. bu arkadaşların yazdığı yazılım %33 başarı sağladı.
2014 den bugüne 10 sene geçti ve 2022 nin kasım ayında openai firması chat gpt diye bir şey çıkardı. sonunda bizim gibi sıradan kullanıcılar yapay zeka ile tanışmıştı. ben ilk defa chat gpt ekranını açtığımda çok heyecanlandığımı hatırlıyorum. bir şeyler yazıyorum ve cevaplar alıyorum. ne kadar heyecan verici olsa da beni o zaman çok tatmin etmedi. sanki bir chatbotla konuşuyor gibiydim. google da bir şeyler aramak gibi gelmişti. fakat 2023 ün başlarına geldiğimizde iş çığrından çıkmaya başladı. sorduğumuz her soruya insan gibi cevaplar veren bir model haline geldi. üstelik kullandığımız 3.5 versiyonu ne kadar saçmalasa da çok enterasan cevaplar vermeyi başarıyordu. 4.0 ücretli sürümünde ise olay daha farklı bir boyuta gelmişti. kusursuz bir şekilde kod yazdırdığım bir yapay zeka modeli vardı karşımda. ayrıca bana tatil planı çıkartıp nerelerde ne kadar vakit geçireceğimi, ne kadar para harcayabileceğimi, kız arkadaşımı nerelere götürmem gerektiği ile ilgili önerilerini, akşam ne yemek yapabileceğimi, nasıl spor yapmam gerektiği gibi uçsuz bucaksız önerilerde bulunmaya başladı. bir web sitesine entegre ettiğinizde sitenizi ve firmanızı tanıyarak gelen ziyaretçilerin sorularına cevap vermeyi başardı. resimler yaptı videolar hazırladı. hatta dolandırıcılık faaliyetlerine entegre edildi. geçenlerde okuduğum bir haberde yapay zeka ile bir firmanın genel müdürünü taklit ederek finans müdüründen yüzbinlerce dolar para transferi gerçekleştirilmiş. tabi burda direkt olarak yapay zeka bir dolandırıcılık yapmıyor. yapay zeka ile ses ve görüntü klonları hazırlanarak dolandırma işlemi gerçekleştiriliyor. zaten bir yapay zekanın paraya ihtiyaç duyup şunu dolandırayım hele bi demesini beklemeyiz. şu an herkesin erişiminin olduğu bu yapay zeka modelleri ile neler yapılabildiğini görüyoruz. peki bu yapay zeka modellerinin neden herkesin erişimine açıldığını hiç düşündünüz mü? daha çok öğrenmesi için, daha fazla bilgi edinmesi ve kaynak toplayıp geliştirmesi için. sizce bu işin sonu nereye gidiyor? öğrenme aşamasında olan bu bebeğimiz yakın zamanda bilinç kazanabilir mi?